środa, 16 października 2013

Waniliowe ciasto z połówkami jabłek. Bez jajek.

Całkiem niedawno stałam się miłośnikiem wypieków z jabłkami. Dobrze komponują się z tą porą roku. Idealne na jesień, szybkie i proste, takie jest dzisiejsze ciasto. Wspaniale pachnie wanilią. 
Jest też smaczne, ale to chyba oczywiste :) 

Potrzebne będą:
  • 2,5 szklanki (250ml) mąki
  • 3/4 szklanki (250ml) cukru pudru
  • 2 cukry wanilinowe
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g masła
  • 175g waniliowego serka homogenizowanego (porcja serka waniliowego Danio :)
  • 6 dość dużych jabłek 
  • łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania 
Podałam składniki na blachę o wymiarach 31x23cm.

Przygotowanie:
  1. Mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, masło i serek homogenizowany dać na stolnicę. Składniki posiekać nożem, tak jak na kruche ciasto.
  2. Ciasto zagnieść, wyrobić i podzielić na dwa kawałki.
  3. Blachę wyłożyć papierem i posmarować lekko masłem.
  4. Rozwałkować jedną część na wielkość blachy i ją tam umieścić.
  5. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i pozbawić gniazd nasiennych. Ułożyć je obok siebie na cieście. Posypać cynamonem
  6. Rozwałkować drugą część ciasta przykryć  jak kołderką jabłka. Nakłuć wierzchnie ciasto widelcem.
  7. Ciasto piec w 180C 50-60 minut. 
  8. Przed podaniem posypać cukrem pudrem według uznania.
SMACZNEGO!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz