niedziela, 13 kwietnia 2014

Pesto z liści rzodkiewki

Piękna wiosenna pogoda sprzyja zdrowemu, pysznemu jedzonku, dlatego dziś proponuje Wam pyszne i wartościowe pesto.

Rzodkiewka to najbardziej zmarnowane warzywo w naszych kuchniach. Moim zdaniem szkoda wyrzucać liście z rzodkiewki. Są one bardzo zdrowe, phi to najwartościowsza część tego warzywka ;) Oprócz dodania ich do sałatki można zrobić pyszne pesto.



Co takiego wartościowego siedzi w liściach rzodkiewki?
  • bogate źródło witaminy C, fosforu, wapnia i żelaza,
  • działanie odtruwające i oczyszczające,
  • zawierają związki antynowotworowe,
  • uprawniają przemianę materii,
  • wspomagają leczenie żółtaczki. 


Składniki które będą nam potrzebne:
  • liście z jednego pęczka rzodkiewki (spora garść)
  • ząbek czosnku
  • spora garść pestek słonecznika, bądź orzeszków ziemnych (myślę że inne ulubione orzeszki też się sprawdzą)
  • sok z 1/3 cytryny
  • właściwą dla siebie ilość oliwy z oliwek ( w moim przypadku 2-3 łyżki )

Jak przygotować pesto:
Umyte i przebrane liście z rzodkiewki wrzucamy do miseczki. Liście nie mogą mieć plam i przebarwień, powinny być dokładnie oczyszczone z ziemi i piasku.
Łuskany słonecznik uprażyć na patelni. Uprażony przerzucić do misteczki.
Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i oliwę z oliwek.
Wszystko miksujemy i gotowe :)


Z czym podawać:
Ja najbardziej lubię jeść je ze świeżym, chrupiącym pieczywem posypane orzeszkami. Świetnie sprawdza się do makaronu i naleśników. Można także dokładać do zup, lub jako zielony dodatek do obiadu.

Jak przechowywać pesto:
  • Można je przechowywać w lodowce przez okres ponad 1 tygodnia,  pokryte 1 cm warstwą oliwy.
  • Można je także zamrozić (ale nigdy to z dodatkiem sera) i tak przechowywać kilka miesięcy.





3 komentarze:

  1. o do pesto jeszcze liści rzodkiewki nie wykorzystywałam, trzeba nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł, bo bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń