czwartek, 24 października 2013

Szczęki, usteczka, usta, halloween i moja ciasteczkowa propozycja ;) + dynie z mandarynek

“Success is not the key to happiness. Happiness is the key to success. If you love what you are doing, you will be successful.”
― Albert Schweitzer

Jesienna aura ostatnio nam sprzyja, o ile ktoś lubi ciepłą, złotą, słoneczną jesień :) Ja właśnie taką jesień lubię...
Każdy ma, lub powinien mieć w życiu jakieś pasje. Robić coś z zamiłowaniem i osiągać sukcesy w swojej ukochanej dziedzinie. Sukcesy choćby te najmniejsze, niedostrzegane przez innych.  Ja uwielbiam gotować, ale też uwielbiam fryzjerstwo, moim zdaniem są to fajne pasje które ciągle można rozwijać. Kocham też zwierzęta, muzykę, rysunek, fotografię, film. Chciałabym bardzo kiedyś żyć/zarabiać na swoich pasjach, oby się udało ;) A tymczasem coraz mniej ważne dla społeczeństwa jest "co chcesz robić w życiu? co cię interesuje", nie liczą się pasje, bo liczą się pieniądze.

Naprawdę fajnie cieszyć się z najmniejszych rzeczy które sprawiają przyjemność. Ostatnio na forum wizaż.pl trafiłam na wątek "Powiedz co Ci dzisiaj sprawiło radość...", naprawdę przyjemna zobaczyć, że ktoś cieszy się z drobnostek w kraju gdzie już stereotypowo ludzie dużo narzekają.

Dziś kolejny jabłkowy przepis, tym razem w klimacie halloween, który kiedyś chciałabym poczuć, ale ten prawdziwy cukierkowo-psikusowy :) Przy okazji prezentuje Wam dwie halloweenowe stylizacje :)



Ciasteczka szczęki- usta (przepis na ok. 40 ciasteczek)

 

Potrzebne będą:
  • 270 g mąki pszennej
  • 350 g białego sera zmielonego
  • 250 g masła
  • 2 kopiaste łyżki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 5 niedużych jabłek
  • cukier puder do posypania
  • ryż preparowany (na zęby)
Sposób przygotowania:
Ser, mąke, cukier puder i cukier wanilinowy, oraz masło umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto. Wałkujemy na grubość taką jak na pierogi, wycinamy szklanką koła. Jabłka myjemy, obieramy i tniemy na 8 części, pozbawiając ich gniazd nasiennych. Kawałki jabłek kładziemy na wyciętych szklanką kołach i sklejamy po bokach, jeśli chcemy zrobić zębatą opcje doprawiamy na górze i dole zęby z ryżu preparowanego.  Pieczemy w 180C, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przez ok. 25 minut.

Ciasteczka też możemy zrobić także bezzębne i już wtedy nie wyglądają tak "beee" :) *czerwone ciasteczka są z czerwonym winogronkiem.


 SMACZNEGO!


2 komentarze: