Gordon Ramsay, kto o nim nie słyszał... Będę mało oryginalna - to mój ulubiony kucharz. Z pochodzenia szkot, niedoszły sportowiec (na szczęście), najlepiej zarabiający szef kuchni na świecie. Uwielbiam jego przepisy i zawsze wszystko mi z nich wychodzi. Dziś postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na Eton mess bombe, czyli jak dla mnie lody bezowo-truskawkowe - czyli coś pysznego
Składniki:
- 800g truskawek
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 800ml śmietany 30 lub 36%
- 1 duża beza lub dużo małych :) Ilość bez wg. uznania
- 50g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Ubić śmietanę na 75%
aby lekko była płynna, podsmażyć pół truskawek z cukrem pudrem aż się
skarmelizuje, dodać odrobinę wody żeby
pozostały cukier się rozpuścił. Zmiksować truskawki z patelni. Przetrzeć
powstały mus przez sitko, aby pozbyć się pesteczek. Beze pokruszyć na spore kawałki do śmietany bitej.
Dodać pozostałe truskawki i pół musu truskawkowego
Przygotować okrągłą miskę. Miskę owinąć plastikową folią. Zwilżyć wodą w środku i wylać
masę do środka, owinąć folią i schować do zamrażalki na co najmniej 20 godzin.
Przed podaniem. Oblać miskę gorącą wodą. Wyciągnąć beze, poczekać aż lekko się rozmrozi, oblać resztą musu i oprószyć czekolada.
SMACZNEGO!
To też moj ulubiony kucharz, Jego przepisy są doskonałe! ;)
OdpowiedzUsuń