czwartek, 23 stycznia 2014

Wszystko o kasztanie jadalnym. Pieczone kasztany przepis.

Kiedy pierwszy raz spróbowałam kasztanów jadalnych i chciałam porównać ich smak z czymś to przyszedł mi na myśl słodki ziemniak, fasola a ostatnią nutą był orzeszek. :) 



Kasztan jadalny (Castanea sativa) - jest to drzewo dorastające do 30m wysokości sadzone w parkach ze względu na walory estetyczne i w ogrodach ze względu na walory smakowe. Jest słabo odporny na mróz dlatego ciężko z jego uprawą u nas w kraju, jednak można go spotkać. Kasztan jadalny owocuje około 75lat, a może "żyć" nawet 1000 lat w nielicznych przypadkach. Jego drewno jest wykorzystywane w meblarstwie,  rzeźbiarstwie, budownictwie wodnym, przy wyrobie instrumentów, a także do produkcji beczek.

Kasztany jadalne można kupić za ok. 12zł/kg np. w TESCO. Orzechy kasztana jadalnego są bogate w skrobie, cukry, białka, tłuszcze, witaminę B i K. Nie zawierają glutenu. Podobno dobrze wpływają na żylaki i stres, oraz jak wszystkie orzechy na pamięć i koncentrację. Można je jeść surowe (zanim wyschną!), pieczone, gotowane, wędzone, są one także mielone na mąkę która jest coraz bardziej popularna. Mąka taka kosztuje ok 20zł za 0,5kg więc to drogi rarytas. Można przyrządzić z nich zupę kasztanową, desery, dodawać do mięs, czy spożywać jako danie samo w sobie.

Kupujemy kasztany - o czym warto pamiętać:
  • Orzeszki powinny być twarde, nie pomarszczone, dobrze wybarwione,
  • Łupinka powinna być sucha i lekko lśniąca,
  • Nie powinny mieć białego nalotu, dziurek w łupince,
  • Nie mogą być bardzo lekkie - będą wtedy zbytnio wyschnięte,
  • Nie powinno być czuć od nich pleśnią, chociaż czasem ciężko to wyczuć przez łupinkę.


Sposób przygotowania:
Jeśli chcemy piec kasztany musimy je naciąć, inaczej mogą eksplodować :D w piekarniku. Kasztany nacinamy w kształcie X lub | po wypukłej stronie. Następnie je pieczemy, lub przed pieczeniem gotujemy przez 15 minut. Pieczemy je w ten sposób że układamy płaską stroną na blaszce, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200st C na 15 minut. Ja jem je tak ze przełamuje sobie upieczone na pół daje troszkę masełka i soli i zachwycam się ich smakiem :) Jem łyżeczką ze skorupki. Jeść póki ciepłe ! Później skorupka bardzo twardnieje.

SMACZNEGO!

A Ty jadłeś/aś już kasztany? :)




2 komentarze:

  1. Ja nie jadłam takich kasztanów ; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam i nie podzielam zachwytów...

    OdpowiedzUsuń