środa, 12 lutego 2014

Fit walentyki. Razowe love. Razowa tarta jabłkowa :)

Dziś przepis na zdrowszą wersję tarty jabłkowej. W sam raz na zdrową walentynkową słodkość dla dbających o linię lub nie :) Co prawda nie ma kształtu serduszka i nie kipi czekoladą lub truskawkami ale zawsze można usypać z cukru pudru walentynkowe serduszko żeby było bardziej miłośnie.



Potrzebne Ci będą:
  • 80g mąki razowej pszennej
  • 80g mąki pszennej tortowej
  • 80g masła z lodóki
  • jedno żółtko
  • jedna łyżka wody
  • dwie łyżki brązowego cukru
  • 3 duże jabłka
  • kilka kropel soku z cytryny
  • jedna łyżeczka cynamonu
  • jedna łyżka bułki tartej
  • jedna łyżka roztopionego masła
  • dwie łyżki ulubionego dżemu u mnie zazwyczaj brzoskwiniowy lub truskawkowy ( ten pierwszy lepiej wygląda :)
No to do dzieła :D :
  1. Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy jedną łyżeczkę brązowego cukru, pokrojone masło i jedno żółtko.
  2. Wyrabiamy ciasto dodając w trakcie dwie łyżki wody. Ciasto owijamy folią i odkładamy na 20 minut do lodówki.
  3. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Kroimy w plastry. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny, łyżeczkę cynamonu i łyżkę cukru brązowego. Mieszamy.
  4. Przygotowujemy formę na tartę o średnicy ok 20cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia, następnie wyjmujemy ciasto z lodówki i wyklejamy nią formę (bądź rozwałkowujemy, ja wole jednak wyklejać spód). 
  5. Dziurkujemy widelcem całe ciasto w foremce (spód oraz boki), i wysypujemy równomiernie bułką tartą.
  6. Układamy plasterki jabłek w bardzo artystyczny sposób :D Smarujemy je rozpuszczonym masłem.
  7. Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Do nagrzanego piekarnika wsadzamy przygotowaną tartę na 45-50 minut.
  8. Wyjmujemy tartę z piekarnika i podgrzewamy dżem. Smarujemy nim wierzch upieczonej wspaniałej tarty. Czekamy aż przestygnie i zajadamy się naszym wypiekiem :)
Pozdrawiam :) Życzę SMACZNEGO i udanych walentynek :)



PS. Coś mi mówi że powinnam uświadomić niektórych co to jest mąka razowa :) Często spotykam się ze zdziwieniem w tej kwestii :D a więc ...mąka razowa to mąka z "wyprodukowana przez jednorazowe grube zmielenie ziarna, zawierającej otręby i mającej ciemniejsze zabarwienie niż mąka "biała", tj. przesiewana." TADAM =D Słodkie Walentynki 2014

3 komentarze:

  1. Bożeeeee... to jest takie pyszne! Wiele razy to jadłam! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam tarty jabłkowe, dzięki za udział w akcji Słodkie Walentynki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym takie cudo, idealny deser, zapraszam do mnie na pralinki http://wenus-lifestyle.pl/2014/02/pralinki-na-walentynki/

    OdpowiedzUsuń