czwartek, 20 listopada 2014

Koktajl awokado, szpinak, ogórek i cytryna.

Zielony, pożywny i zdrowy - taki właśnie jest koktajl który dzisiaj prezentuje. Jest to coś dla miłośników awokado, bo to właśnie jego smak dominuje wg mnie w koktajlu najbardziej.


Potrzebne będą (składniki na porcje przedstawioną powyżej na zdjęciu):
  • 3 garście szpinaku
  • pół awokado
  • pół cytryny
  • pół długiego ogórka
  • opcjonalnie woda wg uznania, jeżeli ktoś woli rzadsze koktajle 
 

Sposób przygotowania:
Przygotowanie jest bardzo proste :) Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę kroimy. Ogórek kroimy. Do miksera stojącego (ja posiadam taki specjalny do koktajli) wrzucamy szpinak, ogórek i awokado. Miksujemy. Dodajemy sok z cytryny i opcjonalnie wodę. Miksujemy ponownie. Przelewamy do szklanki i delektujemy się :)


A na koniec dla zachęty kilka zalet awokado:
  1. Zawiera zdrowe tłuszcze jednonienasycone i omega-3.
  2. Posiada znaczną ilość witaminy B6, B9, K, E i C.
  3. Potas zawarty w awokado może pomóc osobą przemęczonym i cierpiącym na depresję.
  4. Obniża zły cholesterol.
  5. Dzięki obecności luteiny i zeaksantyny dobrze wpływa na oczy.
 
SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. jestem ciekawa smaku tego koktajlu! ale kolor ma rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń