czwartek, 2 stycznia 2014

Gorące ciastka z płynną czekoladą w środku...


... czyli chocohotopots.
 Pyszne ciasteczka, bardzo czekoladowe, płynne w środku. Zachęcam do ich przygotowania, naprawdę warto to bardzo prosty i szybki przepis ;)


Składniki:
  • 125 g masła lub masła roślinnego
  • 140 g gorzkiej czekolad
  • 2 jajka
  • 90 g cukru
  • 2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:

Rozpuścić masło w małym garnku, dodać połamaną czekoladę, podgrzać do momentu w którym czekolada się rozpuści. Nie zagotowywać. Odstawić do przestudzenia. Białka z cukrem ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka i wcześniej przygotowane mało z czekoladą oraz mąkę. Wymieszać delikatnie składniki. Tak przygotowane ciasto wkładamy do foremek i wstawiamy do piekarnika 200°C. Pieczemy 11-15 minut w zależności od wielkości foremki oraz ulubionej konsystencji. Jeśli będziecie piec krócej będą w środku bardziej wilgotne, zaś dłużej pieczone będą suche i bardziej ciastowate.

SMACZNEGO!



























































































3 komentarze:

  1. A gdzie zdjęcie jak wyglądają w środku? ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry
    Niestety nie znalazłam na stronie adresu e-mail.
    Proszę o kontakt na: kontakt@blog-media.pl
    Chiałabym przedstwić informacje na temat możliwości współpracy.
    Pozdrawiam serdecznie
    Magdalena

    OdpowiedzUsuń