czwartek, 21 sierpnia 2014

Kurczak curry z ananasem i kukurdzą. Kurmanuel curry :)

Dziś chciałam zaproponować coś z kuchni indyjskiej. Nazwa curry - oznacza dokładnie sos, chociaż u nas kojarzy się głównie z gotową mieszanką przypraw. To danie zaskoczyło mnie dobrym smakiem i swoją prostotą. Polecam każdemu ! :)



Potrzebne będą:
  • 3 piersi z kurczaka
  • 6 plastrów ananasa z puszki
  • 200 ml soku z ananasa (sok z puszki)
  • 1 średnia cebula
  • mała puszka kukurydzy
  • mała śmietana 18% (180g)
  • 5 łyżeczek curry w proszku
  • 2 łyżeczki świeżego startego imbiru
  • 1 łyżka miodu (u mnie eukaliptusowy)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na równej wielkości paski. Kurczaka przekładamy do miski, posypujemy 3 łyżeczkami przyprawy curry tak, aby pokryła ona dokładnie każdy kawałeczek mięsa. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy zacznie się szklić, dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy kukurydzę i przysmażamy jeszcze przez chwilę. Potem dodajemy imbir, miód, czosnek oraz pokrojonego w kostkę ananasa i sok z ananasa. Wszystko razem smażymy, aż sok częściowo odparuje.

Gdy sos zredukuje się, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pozostałą ilością curry. Czekamy aż sos "bulknie". Podajemy z ulubionym ryżem. Można przyozdobić pietruszką.

SMACZNEGO!


2 komentarze:

  1. kuchnia indyjska to dania, które mogłabym jeść codziennie! uwielbiam curry :)
    super blog, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń