poniedziałek, 14 października 2013

Tradycyjna szarlotka. Prosty przepis.

Jest to najlepsza szarlotka jaką kiedykolwiek jadłam :) Tradycyjna, bez udziwnień, smaczna i prosta w wykonaniu, właśnie dlatego dziś dzielę się z Wami przepisem na nią.


Potrzebne będą:
  • 2 czubate szklanki (250ml) mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do piecznie
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki (250ml) cukru pudru
  • 200g masła
  • 4 żółtka
  • 1,5kg jabłek (ok. 6 dużych) + sok z cytryny, opcjonalnie 1 łyżeczka cynamonu/ cukier wanilinowy
Przygotowanie:
  1. Jabłka kroimy obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ciemniały. Podsmażamy je w garnku z odrobiną wody. Pod koniec opcjonalnie dodajemy łyżeczkę cynamonu lub cukier wanilionwy
  2. Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i masło siekamy na stolnicy. Następnie rozcieramy dłońmi aż masło będzie w małych kawałkach.
  3. Wbijamy żółtka i zagniatamy ciasto. Wkładamy je na chwilę do lodówki, aby trochę stwardniało. Dzielimy na dwie nierówne części. Większą wyklejamy dno tortownicy, mniejszą wkładamy do zamrażalki na 30 minut.
  4. Na ciasto wykładamy jabłka, na wierzch trzemy na tarce drugą część ciasta
  5. Pieczemy 45 minut w 180C. 
Jeśli chodzi o wymiary blachy, ja piekę w blaszcze 31cm x 23 cm, może też być blacha 26 x 22 lub inne zbliżone wymiarami :)

Pozdrawiam i życzę SMACZNEGO!



Gratis dorzucam jesienne zdjęcie aronii :)

3 komentarze:

  1. zazdroszczę aronii!!! na jarmarku dorwałam konfiturę gruszkowo - aroniową i bardzo chciałam ją powtórzyć w domu, ale aronii własnie mi brak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja co roku obficie owocuje, aż tak że część owoców zostaje na zimę na krzaczku dla ptaszków ;). Z drugiej strony ja zazdroszczę jarmarku u mnie graniczy z niemożliwością dostania jakichkolwiek przetworów domowych, zresztą z warzywami/owocami ciężko bo handlują z hurtowni tylko ogórki i jabłka zdarza się kupić od rolnika.

      Usuń
  2. To jest to, tradycyjna szarlotka smakuje najlepiej

    OdpowiedzUsuń