poniedziałek, 27 listopada 2017

Pomidory faszerowane kukurydzą.

Witam, dzisiaj chciałabym się podzielić pomysłem na pomidory faszerowane kukurydzą. Super sprawdzają się jako dodatek do obiadu lub samodzielne szybkie i proste danie. Pierwszy raz zrobiła mi je moja mama, uwielbiam ich aromat. W dodatku ładnie się prezentują, czasami właśnie takie proste rzeczy są doskonałym pomysłem na coś smacznego.



Potrzebne składniki:
- 6 sztuk pomidorów
- puszka kukurydzy konserwowej
- suszone oregano (oraz świeże dla przyozdobienia)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Obcinamy górę pomidorów. Środek wydrążamy, uważając aby nie uszkodzić pomidorów. Miąższ przekładamy do miski, dodajemy sól i świeżo zmielony pieprz. Wydrążone pomidory przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Kukurydzę odsączamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy łyżeczkę suszonego oregano. Następnie dokładamy kukurydzę. Smażymy ją około 5 minut. Po tym czasie dodajemy miąższ z pomidorów. Smażymy aż woda z pomidorów odparuje.
Gotowy farsz przekładamy do wcześniej wydrążonych pomidorów. Naczynie żaroodporne zamykamy lub przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku 20 minut. Gotowe pomidory możemy udekorować świeżym oregano.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz