czwartek, 23 października 2014

Zupa krem z dyni. Prosty przepis.

Zawsze warto sięgać po produkty sezonowe. Jesień oczywiście w pełni i na pierwszą myśl kojarzy mi się z dynią. Dlatego zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszną zupę dyniową. 


Potrzebne będą:
  • 1,5 kg dyni
  • 200 ml bulionu
  • 200 ml mleka
  • śmietana 18%
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • grzanki (chleb pokrojony w kostkę + oliwa z oliwek)

Sposób przygotowania:
Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Zalewamy bulionem i mlekiem. Dobrze dodać  ich tyle aby przykryły na równi dynię. Gotujemy po przykryciem ok.15 minut (do miękkości dyni). Zupę blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy grzanki do zupy. Kroimy chleb (najlepiej tostowy) w kostkę i suszymy na suchej patelni. Gdy będzie już suchy skrapiamy oliwą z oliwek i chwilę rumienimy.
Zupę podajemy z łyżką śmietany 18%, grzankami i natką pietruszki.

Smacznego! :)


 Zdrowe Halloween

2 komentarze:

  1. dynię obieramy, to znaczy w jaki sposób? jak ziemniaki ?;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Obieramy ze skóry, nożem najzwyczajniej w świecie :)

    OdpowiedzUsuń