Zawsze warto sięgać po produkty sezonowe. Jesień oczywiście w pełni i na pierwszą myśl kojarzy mi się z dynią. Dlatego zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszną zupę dyniową.
Potrzebne będą:
- 1,5 kg dyni
- 200 ml bulionu
- 200 ml mleka
- śmietana 18%
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- grzanki (chleb pokrojony w kostkę + oliwa z oliwek)
Sposób przygotowania:
Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Zalewamy bulionem i mlekiem. Dobrze dodać ich tyle aby przykryły na równi dynię. Gotujemy po przykryciem ok.15 minut (do miękkości dyni). Zupę blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy grzanki do zupy. Kroimy chleb (najlepiej tostowy) w kostkę i suszymy na suchej patelni. Gdy będzie już suchy skrapiamy oliwą z oliwek i chwilę rumienimy.
Zupę podajemy z łyżką śmietany 18%, grzankami i natką pietruszki.
Smacznego! :)

dynię obieramy, to znaczy w jaki sposób? jak ziemniaki ?;p
OdpowiedzUsuńObieramy ze skóry, nożem najzwyczajniej w świecie :)
OdpowiedzUsuń