sobota, 30 marca 2013

Zawsze udane bezy, beziki :)


Dziś chciała bym się z Wami podzielić prostym przepisem na idealną bezę!
Idealna czyli bardzo lekko ciągnąca w środku i chrupką na zewnątrz ;)

Potrzebne składniki:
  • 6 białek z jaja kurzego (białka powinny mieć temperaturę pokojową aby dobrze się ubiły)
  • 300g drobnego cukru (zwykły też w zasadzie może być :))
  • 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1,5 soku z cytryny
Przygotowanie:
  1. Białka ubijamy na sztywno.
  2. Stopniowo, cały czas ubijając dosypujemy cukier.
  3. Dodajemy sok z cytryny i skrobię, mieszamy.
  4. Formujemy beziki, lub jedną dużą bezę na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Od razu obniżamy temperaturę do 120-110 stopni i pieczemy przez godzinę.
  5.  Zostawiamy w uchylonym piekarniku przynajmniej do ostygnięcia, a najlepiej całą noc.
Z gotową bezą możemy zrobić wszystko co chcemy, tort bezowy, ciasteczka bezikowe, pokruszyć ją do deseru, zjeść z owocami. Możliwości jest pewnie jeszcze więcej, więc życzę SMACZNEGO!

Inspiracje bezowe:






Z okazji Wielkanocy składam wszystkim odwiedzającym serdeczne życzenia! Przede wszystkim życzę więcej ciepłych, słonecznych, wiosennych dni :)
Ps. Pozdrawiam Cię Sabinko i dziękuje za zdjęcie kurek :D

2 komentarze: