wtorek, 26 lutego 2013

Rogaliki z marmoladą

Rogaliki pysznie smakują wyjęte prosto z pieca, jak i na drugi dzień gdy troszkę zmiękną. Są proste w wykonaniu i każdemu przypadają do gustu. Jest to też smak mojego dzieciństwa :)



Składniki:
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 kg mąki 
  • 250 g margaryny kasi lub masła
  • 2 jaja
  • 1 szklanka gęstej śmietany 
Nadzienie: marmolada :)
Do posmarowania: mleko z żółtkiem (potrzebne osobne jajko)

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki razem zagniatamy, gotowe ciasto owijamy czystą ściereczką i wkładamy na 25 minut do zimnej wody. Po wyjęciu z wody trochę jeszcze wyrabiamy i dzielimy na części. Części rozwałkowujemy i kroimy w trójkąty. Przy samym brzegu trójkąta kładziemy kosteczkę marmolady, zawijamy końce, sklejamy, boki lekko skręcamy formując rogalika. W miseczce mieszamy żółtko jaja z odrobiną mleka, smarujemy tym wierzch rogalików. Piec w 180C ok 20 minut, aż rogale nabiorą lekko złotego koloru. Wyjąć na półmisek i obsypać cukrem pudrem.


SMACZNEGO! :)

2 komentarze: