Dziś chciałam zaproponować coś z kuchni indyjskiej. Nazwa curry - oznacza dokładnie sos, chociaż u nas kojarzy się głównie z gotową mieszanką przypraw. To danie zaskoczyło mnie dobrym smakiem i swoją prostotą. Polecam każdemu ! :)
- 3 piersi z kurczaka
- 6 plastrów ananasa z puszki
- 200 ml soku z ananasa (sok z puszki)
- 1 średnia cebula
- mała puszka kukurydzy
- mała śmietana 18% (180g)
- 5 łyżeczek curry w proszku
- 2 łyżeczki świeżego startego imbiru
- 1 łyżka miodu (u mnie eukaliptusowy)
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na równej wielkości paski. Kurczaka przekładamy do miski, posypujemy 3 łyżeczkami przyprawy curry tak, aby pokryła ona dokładnie każdy kawałeczek mięsa. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy zacznie się szklić, dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy kukurydzę i przysmażamy jeszcze przez chwilę. Potem dodajemy imbir, miód, czosnek oraz pokrojonego w kostkę ananasa i sok z ananasa. Wszystko razem smażymy, aż sok częściowo odparuje.
Gdy sos zredukuje się, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pozostałą ilością curry. Czekamy aż sos "bulknie". Podajemy z ulubionym ryżem. Można przyozdobić pietruszką.
SMACZNEGO!
kuchnia indyjska to dania, które mogłabym jeść codziennie! uwielbiam curry :)
OdpowiedzUsuńsuper blog, pozdrawiam
Pysznie :)
OdpowiedzUsuń