czwartek, 16 stycznia 2014

Najprostsze ptysie :)

Dziś chciałam przedstawić Wam najprostszy przepis na ptysie. Dla chcących coś więcej druga wersja nieco trudniejsza :) Ptysie i ich "nadzienie" może być różne, dziś króluje stara i dobra bita śmietana.
Bez obaw ciasto parzone wcale nie jest takie trudne jak niektórym się wydaje.
Niedługo możecie się spodziewać przepisów na ptysie z innymi nadzieniami, oraz malutkich profiteroles.


Składniki:
  • pół szklanki (250ml) mleka
  • pół szklanki (250ml) ostudzonej przegotowanej wody
  • 90g masła
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • szklanka mąki (z górką)(250ml)
  • 4 jajka
  • NADZIENIE WERSJA PROSTA / TAŃSZA
  • 200ml mleka
  • śnieżka
  • fix do śmietany
  • cukier wanilinowy
  • NADZIENIE WERSJA TRUDNIEJSZA / DROŻSZA:)
  • 400ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • cukier wanilinowy 

Przygotowanie ptysi: 


Mleko, wodę, masło, cukier i sól umieścić w rondelku i podgrzewać na małym ogniu do momentu aż masło się rozpuści. Zwiększyć ogień, gdy składniki zaczną wrzeć dodać mąkę i energicznie ENERGICZNIE (by nie zrobiły się krupy) mieszać drewnianą łyżką. Masa na ciasto ma zbić się w kulkę i odchodzić od ścianek naczynia. Masę zostawić do przestudzenia, ok. 25 minut.

Masę miksować z jajkami, dodając kolejno jedno po drugim. Po każdym jajku dokładnie miksować. Ostatecznie ciasto przypominać będzie gęsty budyń.
Ciasto nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę umieszczamy w rękawie cukierniczym i wyciskamy ptysie (w postaci małych "kupek"- należy pamiętać że trochę urosną). Piec w piekarniku ok 25minut w temperaturze 190st C. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ptysie, aby podeschły.

Po wystudzeniu przekrawamy je na połowy i przekładamy za pomocą łyżki :D bitą śmietaną bądź inną ulubioną masą. Dekorujemy cukrem pudrem.

Przygotowanie bitej śmietany :) 

W prostszej wersji przygotowujemy śnieżkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodając na początku cukier waniliowy a pod koniec śmietanę fixa. Tj. Nalewamy 200 ml chłodnego mleka, wsypujemy cukier waniliowy i śnieżkę miksujemy, gdy śmietana zaczyna gęstnieć dodajemy śmietanę fix i ubijamy na sztywno

W trudniejszej wersji  :) ubijamy na sztywno kremówkę z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.  

SMACZNEGO !



4 komentarze:

  1. Coś czuję ,że śmieją się do mnie ,częstuję się!.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też skosztuje jednego! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja babcia była specjalistką od ptysi, ja sama jednak nigdy nie próbowałam ich robić samej. Widząc te zdjęcia i gotowy przepis czuje się bardziej przekonywać... ;)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Asia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają mega smacznie oj zjadłabym taką do kawki :)

    OdpowiedzUsuń