wtorek, 26 czerwca 2012

Usypiające placuszki z owocami.



Lato już zagościło, okna w kuchni można otworzyć na oścież i smażyć do woli.
Przygotujmy więc:
- patelnie
- garnek
- mikser (lub ubijak jeśli nie masz miksera)
- chochelkę

Potrzebne składniki:
- owce: głównie polecam RABARBAR lub JABŁKA (na zdjęciu u mnie w jednej opcji placuszki z truskawkami, a w drugiej z rabarbarem, bananem i jabłkiem)
- dwa jajka
- płaska łyżka cukru
- szczypta soli
- niepełna  szklanka mąki
- 5-6 łyżek śmietany lub zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego ( ja robiłam z jogurtem :))
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia


Owoce obieramy. W przypadku rabarbaru obieramy z wierzchu i ściągamy włókna. Kroimy w dość cienkie plasterki. Jeśli zdecydujesz się na jabłka, obierasz je i kroisz w plasterki ok. 1cm ( pamiętaj o wykrojeniu gniazd nasiennych). Truskawki odszypułkowujemy i kroimy w talarki. Banany obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Ogólnie można dać owoce jakie chcemy, byle nie były zbyt mokre, Moja mama dodaje czasami kiwi.


Wszystkie składniki (oprócz cukru pudru do posypania i oleju do smażenia) rozbijamy mikserem na pulchną masę. Wsypujemy do ciasta pokrojone owoce. Na patelnie wlewamy olej, a gdy się się mocno rozgrzeje, kładziemy chochelką porcje owoców w cieście, formując małe placuszki. Kiedy zrumienią się na brzegach przewacamy je na drugą stronę. Brzegi są troszkę poszarpane i tak ma być. Po kilku minutach wyjmujemy  z patelni pierwszą porcję placuszków i smażymy kolejne i kolejne i ... aż opróżnimy całą miskę :)



Upieczone placuszki dość obficie posypujemy cukrem pudrem. Placuszki można jeść również polane lekko osłodzoną śmietanką. :))


SMACZNEGO !!!

Ps. Ich nazwa wzięła się stąd że ciężko opanować się i zjeść ich mało, a gdy zjem ich dużą ilość najedzona zapadam w błogi sen ;))


1 komentarz:

  1. mniam:)
    placuszki to ja zawsze i wszędzie;)
    Dziękuję za udział w rabarbarowej akcji;*

    OdpowiedzUsuń