środa, 22 lutego 2012

Prowansalski chlebek :-)

Przepis wstawiam na życzenie mojego chłopaka któremu najwyraźniej chlebki posmakowały ;))

Jest to bardzo pyszne pieczywo z chrupiącą skórką i miękkim miąższem. Ja dziś zaproponuje Wam wersję z ziołami prowansalskimi i czarnymi oliwkami. Inne dodtaki tez się sprawdzają np zielone oliwki, cebulka i co tam chcecie :) Są przepyszne same lub tez z dodatkiem sera zółtego i  keczupem ;) Polecam jeść ciepłe prosto z piekarnika :) Lub poźniej w nim podgrzane z wyzej wspomnianym serem :) Najczęściej podawany w kształcie liścia, ja robiłam jeszcze warkoczyki i serduszka :)


Składniki

  1. 600 g mąki pszennej ( w tym trochę do podsypywania)
  2. 350 g wody
  3. 15 g drożdży świeżych
  4. odrobina cukru
  5. 2,5 łyżki oliwy
  6. kilka czarnych oliwek
  7. zioła prowansalskie 
  8. 2-3 szczypty soli
Przygotowanie:
1. Mieszamy w szklance drożdże z cukrem i odrobiną wody.
2. Do miski wsypujemy mąkę( zostawiając odrobinę do podsypywania), wodę, przygotwane w pk.1 drozdze, oliwe, sól, posiekane drobno oliwki i zioła prowansalskie. Mieszamy
3. Po wymieszaniu przekładamy zawartość miski na stolnice i zagniatamy.
4. Po odpowiednim zagnieceniu ciasta, odkładamy je na godzinę do miski aby urosło. Przykrywamy ściereczkę
5. Po 1 godz. ciasto powinno urosnąć x2.
6. Ciasto dzielimy  na mniejsze kawałki.
7. Forumujemy listki, serduszka czy co tam chcemy :)
8. Smarujemy oliwą, posypujemy ziołami prowansalskimi , układamy plasterki oliwek.
9. Wsadzamy do nagrzanego do 220C piekarniaka na 10-15. Do zrumienienia. Przy słabszych piekarnikach czas moze się odrobine wydłuzyć.

Smacznego :))

http://durszlak.pl/system/campaign/banner/121/embed_DMIPbmQlW6Ous8HuWycWT8mwbeW7pgzz.JPG




3 komentarze:

  1. Witam, nie mogę dodać przepisu do Akcji ponieważ nie został dodany banerek akcji zgodnie z wymogiem. Wklej baner a zaakceptuję twój przepis. Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo smakowicie:) Na pewno spróbuję.

    Zapraszam na moje blogi, rodzinny, kulinarny i kosmetyczny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje Ci ślicznie za ten przepis ;D ;*

    OdpowiedzUsuń