poniedziałek, 6 stycznia 2014

ETON MESS BOMBE Gordona Ramsay'a, czyli Beza truskawkowa w nowej odsłonie :)

Gordon Ramsay, kto o nim nie słyszał... Będę mało oryginalna - to mój ulubiony kucharz. Z pochodzenia szkot, niedoszły sportowiec (na szczęście), najlepiej zarabiający szef kuchni na świecie. Uwielbiam jego przepisy i zawsze wszystko mi z nich wychodzi. Dziś postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na Eton mess bombe, czyli jak dla mnie lody bezowo-truskawkowe - czyli coś pysznego




Składniki:

  • 800g truskawek
  • 2  łyżeczki cukru pudru
  • 800ml  śmietany 30 lub 36%
  • 1 duża beza lub dużo małych :) Ilość bez wg. uznania
  •  50g gorzkiej czekolady


Sposób przygotowania:

Ubić śmietanę  na 75% aby lekko była płynna, podsmażyć pół truskawek z cukrem pudrem aż się skarmelizuje, dodać odrobinę wody  żeby pozostały cukier się rozpuścił. Zmiksować truskawki z patelni. Przetrzeć powstały mus przez sitko, aby pozbyć się pesteczek. Beze pokruszyć na spore kawałki do śmietany bitej. Dodać pozostałe truskawki i pół musu truskawkowego

Przygotować okrągłą miskę. Miskę owinąć plastikową folią. Zwilżyć wodą w środku i wylać masę do środka, owinąć folią i schować do zamrażalki na co najmniej 20 godzin.

Przed podaniem. Oblać miskę gorącą wodą. Wyciągnąć beze, poczekać aż lekko się rozmrozi, oblać resztą  musu i oprószyć czekolada.

SMACZNEGO!


1 komentarz:

  1. To też moj ulubiony kucharz, Jego przepisy są doskonałe! ;)

    OdpowiedzUsuń