środa, 13 lutego 2013

Kwaśnica po żywiecku, niskokaloryczna. ;)

Kwaśnica jest dość popularnym daniem we wszystkich polskich kuchniach regionalnych. W każdym rejonie przygotowuje się ją inaczej, jednak zawsze jest smaczna pożywna i gęsta :)

Dziś przedstawie Wam przepis na moją ulubioną KWAŚNICE PO ŻYWIECKU. Jej dodatkowym plusem jest niska kaloryczność 100g to tylko ok.20 kcal.


Składniki:
  • 75 dag kapusty kwaszonej
  • 80 dag schabu z kością
  • 25 dag włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 1 dag suszonych grzybów
  • ząbek czosnku
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie:
Schab, obraną włoszczyznę oraz grzyby zalać 6 szklankami wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je z garnka i oddzielić od kości. Kapustę i pokrojoną w kostkę cebulę udusić osobno w niewielkiej ilości wody. Ugotowane grzyby pokroić w paski. Podzielony na porcje schab oraz pozostałe składniki włożyć do odcedzonego wywaru, doprawić czosnkiem roztartym z solą i pieprzem, zagotować. Podawać z ziemniakami.



Smacznego !! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz