niedziela, 11 września 2011

Soczek ;)

Witam :) Dziś chciałam Was zaprosić na soczek ;) Zdrowy, ma wiele witaminek, najlepszy zaraz po zrobieniu ;) Czyli coś dla posiadaczy sokowirówek.


Świeży sok marchewkowo-...
Co będzie nam potrzebne?
- 5 marchewek
- 2 jabłka
- cytryna
- pół korzenia selera ;)
Przyrządzanie to nic trudnego. Wszystko dokładnie myjemy, cytryn, seler i marchewki obieramy, kroimy na kawałki takie żeby weszły do sokowirówki. Ja jabłek  nie obieram kroje je w ćwiartki i wykrawam gniazda nasienne. Ogólnie polecam spożyć sok zaraz po zrobieniu. Potem może zgorzknieć. Żeby był zimy wcześniej chłodzę warzywa i owoce w lodówce :)

 NA ZDROWIE :D !

W naszym soku znajdziemy wiele witaminek :)
 Marchewka z witamin najwięcej zawiera karotenu czyli prowitaminy A  która korzystnie wpływa na wzrok, wzmacnia odporność naszego organizmu i korzystnie wpływającego na stan i koloryt naszej skóry. Przyswajalność karotenu w świeżo wyciśniętym soku wynosi prawie 100%. Musimy jednak uważać gdyż za częste picie soku z marchewki może spowodować że nasza skóra zwłaszcza na dłoniach i powiekach stanie się pomarańczowo-żótła.Korzeń marchwi jest pełen przeciwutleniaczy, które zapobiegają starzeniu się naszego organizmu. Najważniejsze procesy odnawiania zachodzą w błonie śluzowej jelit, gdzie roślinny beta - karoten przetwarza sie w niezbędny dla człowieka retinol. Zawiera także witaminę E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, witaminę C, a ponadto inozytol, kwas jabłkowy oraz pektyny.

Apium graveolens :D (ah to warzywnictwo) czyli nasz selerek. Kiedyś znienawidzone warzywo, dziś zjadane ze smakiem.   Seler posiada wiele pierwiastków mineralnym, których skład ułatwia organizmowi ich przyswajanie. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, a także sporo innych składników mineralnych, takich jak wapń, potas i cynk, a dodatkowo nieco magnezu i żelaza.W  selerze  znajdują się  fantastyczne substancje czynne odpowiedzialne za zdrowotne właściwości warzywa, czyli flawonoidy, furanokumaryny. Flawonoidy są związkami roślinnymi, które mają silne działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne (antyutleniające), uszczelniające na naczynia krwionośne, rozkurczające i moczopędne. Również furanokumaryny wykazują działanie moczopędne i rozkurczające mięśnie gładkie. Dzięki tym dwóm substancjom seler jest niczym skład apteczny zamknięty w guzowatej bulwie.
Seler sprawdza się w dietach odchudzających gdyż jest to warzywo nisko kaloryczne, na dodatek wspomaga przemianę materii. Działa antydepresyjnie, antystresowo, przeciwbólowo, oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn. Obniża ciśnienie, polepsza prace serca, chroni przed nowotworami. Właściwie chyba to warzywo cud :D gdyż jest dobry na wszystko. Kiedyś też w pewnej gazecie przeczytałam że w połączeniu z sokiem z buraka działa antycellulitowo :D

Cytrynka jak każdy wie dobra jest przy przeziębieniu. Polepsza też przemianę materii. Ja ją dodaje przede wszystkim ze względu na smak :) Uwielbiam kwaśność cytryny :) Tak w ogóle w któryś dzień zrobię zupę cytrynową i podzielę się z wami przepisem :D ja ją uwielbiam :D

Sok z cytryny jest dobry na przeziębienia, grypy, infekcje klatki piersiowej. Sok cytrynowy działa również jako środek odżywczy i wspomagający wątrobę oraz trzustkę, poprawia apetyt oraz pomaga w łagodzeniu kwasowości żołądkowej, wrzodów, artretyzmu, skazy moczanowej oraz reumatyzmu.

Jabłka.
Jabłka odgrywają dietetyczną rolę w żywieniu. Witaminy chronią przed zbyt wczesnym starzeniem się, regulują wszystkie procesy życiowe, pomagają w walce z infekcjami. Należy pamiętać, że organizm ludzki nie potrafi gromadzić większych ilości witamin i dlatego zaleca się systematyczne ich przyjmowanie.
Kwasy organiczne działają odkwaszająco na organizm, co jest szczególnie ważne, gdy spożywa się dużo mięsa, tłuszczu, jaj i chleb przygotowywany na zakwasie.Błonnik wpływa korzystnie na perystaltykę jelit i obniża poziom cholesterolu we krwi, podobne działanie mają pektyny, które wiążą w układzie pokarmowym szkodliwe związki. Większość odmian jabłek zawiera 0,9% pektyn w suchej masie.Cukry i składniki mineralne występują w formach łatwo przyswajalnych przez organizm. Potas zwiększa napięcie mięśni, w tym mięśnia sercowego; wapń jest niezbędny do budowy kości i zębów; magnez ma działanie anty zawałowe; krzem jest niezbędny dla prawidłowego wyglądu włosów i paznokci; żelazo, jako składnik hemoglobiny wpływa na dotlenienie organizmu; inne składniki, jak siarka, miedź, cynk, nawet w śladowych ilościach są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz