piątek, 29 listopada 2013

Kandyzowany kumkwat, chińska pomarańcza, fortunella.

Jako że kumkwata nigdy nie jadłam a bardzo lubię cytrusy bardzo chciałam spróbować i jego. Gdy tylko trawił do mojego koszyka chciałam go zjeść. Niestety pierwsze zderzenie z jego smakiem było okrutne. Kwaśny momentami cierpki lub gorzki, po prostu bardzo niedobry. Wystarczyło go kandyzować i okazał się pysznym dodatkiem np. do herbaty, gofrów, różnych wypieków, oraz drinków.
 
Składniki:
* jedno opakowanie kumkawatów (jedna szklanka)
* 3/4 szklanki wody
* szklanka cukru
* kawałek kory cynamonu

Przygotowanie:
Do garnka wlać wodę i wsypać cukier. Po zagotowaniu wrzucić wcześniej przygotowane kumkawaty ( należy je przepołowić i wyciągnąć pestki lub nakłuć całe owoce wykałaczką), dodać cynamon. Gotować ok.20 minut do zmięknięcia skórki. Poczekać do przestudzenia. Owoce wyciągnąć na talerzyk, syrop ponowanie gotować przez 15 minut. Wsypać ponownie owoce, wymieszać i ostudzić. Gotowe owoce można przechowywać w lodówce.

Smacznego! 


2 komentarze: