Rogaliki pysznie smakują wyjęte prosto z pieca, jak i na drugi dzień gdy troszkę zmiękną. Są proste w wykonaniu i każdemu przypadają do gustu. Jest to też smak mojego dzieciństwa :)
Składniki:
- 5 dag drożdży
- 1/2 kg mąki
- 250 g margaryny kasi lub masła
- 2 jaja
- 1 szklanka gęstej śmietany
Do posmarowania: mleko z żółtkiem (potrzebne osobne jajko)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki razem zagniatamy, gotowe ciasto owijamy czystą ściereczką i wkładamy na 25 minut do zimnej wody. Po wyjęciu z wody trochę jeszcze wyrabiamy i dzielimy na części. Części rozwałkowujemy i kroimy w trójkąty. Przy samym brzegu trójkąta kładziemy kosteczkę marmolady, zawijamy końce, sklejamy, boki lekko skręcamy formując rogalika. W miseczce mieszamy żółtko jaja z odrobiną mleka, smarujemy tym wierzch rogalików. Piec w 180C ok 20 minut, aż rogale nabiorą lekko złotego koloru. Wyjąć na półmisek i obsypać cukrem pudrem.
Wyglądają idealnie!
OdpowiedzUsuńpyszne rogaliki muszę takie zrobić koniecznie :)
OdpowiedzUsuń