Kwaśnica jest dość popularnym daniem we wszystkich polskich kuchniach regionalnych. W każdym rejonie przygotowuje się ją inaczej, jednak zawsze jest smaczna pożywna i gęsta :)
Dziś przedstawie Wam przepis na moją ulubioną KWAŚNICE PO ŻYWIECKU. Jej dodatkowym plusem jest niska kaloryczność 100g to tylko ok.20 kcal.
Składniki:
- 75 dag kapusty kwaszonej
- 80 dag schabu z kością
- 25 dag włoszczyzny
- 2 cebule
- 1 dag suszonych grzybów
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Schab, obraną włoszczyznę oraz grzyby zalać 6 szklankami wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je z garnka i oddzielić od kości. Kapustę i pokrojoną w kostkę cebulę udusić osobno w niewielkiej ilości wody. Ugotowane grzyby pokroić w paski. Podzielony na porcje schab oraz pozostałe składniki włożyć do odcedzonego wywaru, doprawić czosnkiem roztartym z solą i pieprzem, zagotować. Podawać z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz