Masz chleb niepierwszej świeżości i nie wiesz co z nim zrobić?
Szkoda go wyrzucić?
Zrób grzanki!
Składniki:
- Chleb pszenny - ok. 8 kromek (weka to także dobry wybór)
- 2 jajka
- mleko - ilość wg uznania ja daję nieco mniej niż pół szklanki :)
- jarzynka lub sól, pieprz, opcjonalnie przyprawa do grzanek
- masełko (do smażenia)
- keczup, sos czosnkowy lub inny sosik wg uznania do posmarowania
Jajka rozbijamy do miseczki, dodajemy mleko i przyprawy. Wszystko rozbełtujemy widelcem do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Kromki chleba lekko zamaczamy z obu stron tak aby cała kromka była pokryta. Nie można przesadzić z namaczaniem bo będą zbyt mokre, a w efekcie znacznie gorsze w smaku. Smażymy na maśle na patelni. Rumienimy z dwóch stron. Podajemy ciepłe - prosto z patelni, posmarowane ulubionym sosem.
lubię takie śniadanka! ;D
OdpowiedzUsuńa ja polecam dodac jeszcze sera zoltego :) pychota!
OdpowiedzUsuńsmak mojego dziecinstwa :)
Daria tez je uwielbiam, pochłaniam po prostu grzanki! :)
OdpowiedzUsuńSylvia masz racje z serkiem też są pyszne albo z pomidorkami, ogólnie z wszystkimi dodatkami :))