Dziś chciała bym się z Wami podzielić prostym przepisem na idealną bezę!
Idealna czyli bardzo lekko ciągnąca w środku i chrupką na zewnątrz ;)
Potrzebne składniki:
- 6 białek z jaja kurzego (białka powinny mieć temperaturę pokojową aby dobrze się ubiły)
- 300g drobnego cukru (zwykły też w zasadzie może być :))
- 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1,5 soku z cytryny
- Białka ubijamy na sztywno.
- Stopniowo, cały czas ubijając dosypujemy cukier.
- Dodajemy sok z cytryny i skrobię, mieszamy.
- Formujemy beziki, lub jedną dużą bezę na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Od razu obniżamy temperaturę do 120-110 stopni i pieczemy przez godzinę.
- Zostawiamy w uchylonym piekarniku przynajmniej do ostygnięcia, a najlepiej całą noc.
Z gotową bezą możemy zrobić wszystko co chcemy, tort bezowy, ciasteczka bezikowe, pokruszyć ją do deseru, zjeść z owocami. Możliwości jest pewnie jeszcze więcej, więc życzę SMACZNEGO!
Inspiracje bezowe:
Z okazji Wielkanocy składam wszystkim odwiedzającym serdeczne życzenia! Przede wszystkim życzę więcej ciepłych, słonecznych, wiosennych dni :)
Ps. Pozdrawiam Cię Sabinko i dziękuje za zdjęcie kurek :D
Pyszne słodkie bezy cóż więcej potrzeba :)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Wyszło nam przepyszne !!!
OdpowiedzUsuń