Sezon truskawkowy nadszedł :D Myślę że warto z niego korzystać i cieszyć się smakiem pysznych truskaweczek. Makarony i ryże z truskawkami, koktajle, musy, ciasta drożdżowe, placki, truskawki w czekoladzie i ogrom innych rzeczy które można z nich przygotować, brzmi nieźle... jednak ja dziś proponuje Wam lekką i prostą w przygotowaniu (a do tego pyszną) roladę truskawkową.
Składniki na dużą blachę (ok. 25 x 40 cm)
na biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 7 łyżek mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy/ lub kilka kropel ekstraktu
na masę:
- 400 ml śmietany 30%
- 1 galaretka trukawkowa (+200ml wrzącej wody)
- szklanka truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
biszkopt:
- Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy porcjami - po łyżce cukier (w tym także wanilinowy) nadal miksując.
- Dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując na małych obrotach.
- Już nie korzystamy z miksera :)!
- Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do wcześniej ubitego "biszkoptu" po łyżce, BARDZO lekko mieszając tak żeby biszkopt nie opadł.
- Przelewamy go do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170st C przez ok 20 min. (Sprawdzamy wykałaczką czy biszkopt jest już gotowy.
- Wyjmujemy biszkopt na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem i zawijamy go wzdłuż. Zawinięty w ściereczce biszkopt zostawiamy aż do przestudzenia.
- Śmietanę ubijamy na sztywno z dwiema łyżkami cukru pudru.
- Dodajemy zmiksowane truskawki i mieszamy.
- Przygotowujemy galaretkę w 200ml wody.
- Gdy galaretka przestygnie dodajemy jej do masy. Może być tak że będzie ona rzadka! Bez obaw wstawcie ją do lodówki to zgęstnieje.
Przestygnięty biszkopt rozkładamy, smarujemy zgęstniałą masą i zwijamy ponownie. Wstawiamy do lodówki, aby masa jeszcze trochę zgęstniała. Roladę posypujemy cukrem pudrem. Na talerzu możemy przyozdobić musem truskawkowym i świeżymi truskawkami :) Jest to moja propozycja podania a Wam zostawiam dowolność w jejwykonaniu ;)
SMACZNEGO !
Poprosze kawalek, tylko duzy!!
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńSmakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń