czwartek, 5 czerwca 2014

Lekka i prosta rolada z masą truskawkową. Rolada truskawkowa.

Sezon truskawkowy nadszedł :D Myślę że warto z niego korzystać i cieszyć się smakiem pysznych truskaweczek. Makarony i ryże z truskawkami, koktajle, musy, ciasta drożdżowe, placki, truskawki w czekoladzie i ogrom innych rzeczy które można z nich przygotować, brzmi nieźle... jednak ja dziś proponuje Wam lekką i prostą w przygotowaniu (a do tego pyszną) roladę truskawkową.



Składniki na dużą blachę (ok. 25 x 40 cm)
na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy/ lub kilka kropel ekstraktu
na masę:
  • 400 ml śmietany 30%
  • 1 galaretka trukawkowa (+200ml wrzącej wody)
  • szklanka truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
inne: kilka zmiksowanych truskawek z cukrem (mus) + świeże truskawki - dekoracja

Sposób przygotowania:

biszkopt:
  1. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy porcjami - po łyżce cukier (w tym także wanilinowy) nadal miksując. 
  2. Dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując na małych obrotach.
  3. Już nie korzystamy z miksera :)! 
  4. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do wcześniej ubitego "biszkoptu" po łyżce, BARDZO lekko mieszając tak żeby biszkopt nie opadł.
  5. Przelewamy go do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170st C przez ok 20 min. (Sprawdzamy wykałaczką czy biszkopt jest już gotowy.
  6. Wyjmujemy biszkopt na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem i zawijamy go wzdłuż. Zawinięty w ściereczce biszkopt zostawiamy aż do przestudzenia.
masa:
  1. Śmietanę ubijamy na sztywno z dwiema łyżkami cukru pudru. 
  2. Dodajemy zmiksowane truskawki i mieszamy.
  3. Przygotowujemy galaretkę w 200ml wody.
  4. Gdy galaretka przestygnie dodajemy jej do masy. Może być tak że będzie ona rzadka! Bez obaw wstawcie ją do lodówki to zgęstnieje.

Przestygnięty biszkopt rozkładamy, smarujemy zgęstniałą masą i zwijamy ponownie. Wstawiamy do lodówki, aby masa jeszcze trochę zgęstniała. Roladę posypujemy cukrem pudrem. Na talerzu możemy przyozdobić musem truskawkowym i świeżymi truskawkami :) Jest to moja propozycja podania a Wam zostawiam dowolność w jejwykonaniu ;)

SMACZNEGO !



3 komentarze: