Uwielbiam rabarbar, jeśli ty też koniecznie wypróbuj przepis na moje ulubione ciasto z rabarbarem. Robi się je szybko i wychodzi cała duża blacha.
Składniki:
- 4 jaja
- szklanka cukru
- 3/4 szklanki śmietany 12% lub 18%
- 3/4 oleju
- 3 szklanki mąki pszennej (opcjonalnie 2,5 szklanki mąki pszennej + 0,5 szklanki mąki kukurydzianej)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 kg lub więcej rabarbaru (można robić też z innymi owocami)
- cukier wanilinowy
- cukier puder do posypania
1. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier nadal miksując.
2. Dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując na małych obrotach.
3. Dodajemy pomału śmietanę, a następnie małym strumieniem wlewamy olej (ciągle miksujemy).
4. Do powstałej "masy" dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników.
5. Ciasto przekładamy do formy (ok. 25 x 40 cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy jego powierzchnię i układamy kawałki (ok.3cm) oczyszczonego rabarbaru (umytego i obranego z zewnętrznych włókien).
6. Tak przygotowane ciasto posypujemy jednym opakowaniem (ok.15g) cukru wanilinowego.
7. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180st C. Sprawdzając ciasto metodą "suchego patyczka".
8. Gotowe ciasto trzymamy przez 10 minut w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Potem wyjmujemy i pozostawiamy do ostudzenia.
Mi najbardziej smakuje jeszcze lekko ciepłe ciasto bądź na drugi dzień. :)
Oczywiście zamiast rabarbaru możemy użyć dowolnego innego owocu :)
Mniam ! Mniam !
Cudownie puchate, pyszne musiało być :)
OdpowiedzUsuńJej ale wspaniale ci wyrosło :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie przy okazji :)
Ja zostaję na dłużej :)
http://kuchareczkamala.blogspot.com