sobota, 15 marca 2014

Murzynek. Najlepszy, lekko wilgotny, mocno czekoladowy :)

Dziś prezentuje przepis na pysznego murzynka. Jest on mocno czekoladowy, lekko wilgotny i przepyszny. Można go przechowywać max. tydzień czasu w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. 

Należy pamiętać że, aby nie powstał zakalec wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Ciasto jest pracochłonne i wymaga bardzo dokładnego ucierania. Jego zalety oprócz smaku to to że pięknie rośnie, jest naprawdę duży i nie opada. Polewa czekoladowa dodaje mu charakteru, więc nie zapomnijcie o niej.



Składniki na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • troszkę więcej niż 0,5 filiżanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 250 g prawdziwego masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • opcjonalnie można dodać ulubione bakalie

Składniki na polewę:
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej (wg. uznania)
  • 125 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki likieru "CHOCOTELLA" (inny taki jak lubicie też może być)
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania: 
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy w misce mikserem na krem. Kiedy masło zrobi się naprawdę puszyste dosypujemy cukier. Pamiętajmy aby cukier dodawać stopniowo, łyżka po łyżce i miksujemy na najwyższych obrotach, aż masa zrobi się jasna i puszysta.

W innej misce roztrzepujemy jajka. Potem dodajemy jogurt i mleko. Mieszamy do dokładnego połączenia składników. 

Do kolejnej miski przesiewamy mąkę przez sitko. Dodajemy sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy.
 
Teraz czynność która wymaga od nas poświęcenia największej ilości czasu. Do utartego masła dodajemy łyżka po łyżce na przemian mąkę i jajka. Miksujemy na małych obrotach miksera do momentu, aż masa uzyska gładką konsystencję. Robimy to bardzo dokładnie i nie wsypujemy wszystkiego na raz! :)

Gotowe ciasto przekładamy do prostokątnej formy lub do blaszki z kominem o średnicy około 24cm. Formę wcześniej należy posmarować masłem i lekko oprószyć mąką. Murzyna wstawiamy do rozgrzanego do 170 st C piekarnika. Pieczemy ok. 1 godzinę 10 minut. Po godzinie możemy sprawdzić patyczkiem ciasto. Należy pamiętać że patyczek nie może być kleisty i murzynek będzie gotowy właśnie wtedy gdy patyczek będzie suchy.
Upieczonego murzynka natychmiast wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie do ostygnięcia, a potem dekorujemy polewą

Sposób przygotowania polewy:
Do garnka wlewamy śmietankę. Stawiamy na małym gazie i doprowadzamy do wrzenia. 
Dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia się jej, równocześnie nie dopuszczając do wrzenia.
Kiedy masa uzyska jednolitą konsystencję dolewamy 3 łyżki likieru i 2 łyżki masła. Podgrzewamy cały czas mieszając przez ok. 2-3 minuty.
Zdejmujemy z ognia i dekorujemy ciasto.


2 komentarze:

  1. Zrobiłam, super przepis i ciacho, warte czasu poświęconego. Pozdrawiam i dzięki za przepis, Aneta

    OdpowiedzUsuń