Dziś prezentuje przepis na pysznego murzynka. Jest on mocno czekoladowy, lekko wilgotny i przepyszny. Można go przechowywać max. tydzień czasu w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
Należy pamiętać że, aby nie powstał zakalec wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Ciasto jest pracochłonne i wymaga bardzo dokładnego ucierania. Jego zalety oprócz smaku to to że pięknie rośnie, jest naprawdę duży i nie opada. Polewa czekoladowa dodaje mu charakteru, więc nie zapomnijcie o niej.
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- troszkę więcej niż 0,5 filiżanki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 250 g prawdziwego masła
- 1,5 szklanki cukru
- 4 duże jajka
- 1 cukier waniliowy
- opcjonalnie można dodać ulubione bakalie
Składniki na polewę:
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej (wg. uznania)
- 125 ml śmietany 30%
- 3 łyżki likieru "CHOCOTELLA" (inny taki jak lubicie też może być)
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy w misce mikserem na krem. Kiedy masło zrobi się naprawdę puszyste dosypujemy cukier. Pamiętajmy aby cukier dodawać stopniowo, łyżka po łyżce i miksujemy na
najwyższych obrotach, aż masa zrobi się jasna i puszysta.
Do kolejnej miski przesiewamy mąkę przez sitko. Dodajemy sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy.
W innej misce roztrzepujemy jajka. Potem dodajemy jogurt i mleko. Mieszamy do dokładnego połączenia składników.
Do kolejnej miski przesiewamy mąkę przez sitko. Dodajemy sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy.
Teraz czynność która wymaga od nas poświęcenia największej ilości czasu. Do utartego masła
dodajemy łyżka po łyżce na przemian mąkę i jajka. Miksujemy na małych
obrotach miksera do momentu, aż masa uzyska gładką konsystencję. Robimy to bardzo dokładnie i nie wsypujemy wszystkiego na raz! :)
Gotowe ciasto przekładamy do prostokątnej formy lub do blaszki z kominem o średnicy około 24cm. Formę wcześniej należy posmarować masłem i lekko oprószyć mąką. Murzyna wstawiamy do rozgrzanego do 170 st C piekarnika. Pieczemy ok. 1 godzinę 10 minut. Po godzinie możemy sprawdzić patyczkiem ciasto. Należy pamiętać że patyczek nie może być kleisty i murzynek będzie gotowy właśnie wtedy gdy patyczek będzie suchy.
Upieczonego murzynka natychmiast wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie do ostygnięcia, a potem dekorujemy polewą
Sposób przygotowania polewy:
Do garnka wlewamy śmietankę. Stawiamy na małym gazie i doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia się jej, równocześnie nie dopuszczając do wrzenia.
Kiedy masa uzyska jednolitą konsystencję dolewamy 3 łyżki likieru i 2
łyżki masła. Podgrzewamy cały czas mieszając przez ok. 2-3 minuty.
Zrobiłam, super przepis i ciacho, warte czasu poświęconego. Pozdrawiam i dzięki za przepis, Aneta
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciasto na deser
OdpowiedzUsuń