Przygotujemy ogórkowy kefir z warzywami i wiosenne kanapeczki.
Zacznijmy od ogórkowego kefiru z warzywami:
Składniki:
- kefir :)
- 1 ogórek szklarniowy
- 3 główki rzodkiewki
- koperek
- papryka ( kolor wg. uznania w moim przypadku czerwona)
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Do miski wlewamy kefir dodajmy pieprzu i soli do smaku. Warzywa dokładnie myjemy. Obieramy ogórka i 3/4 kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miski. Kefir z ogórkiem miksujemy. Pozostałą część ogórka, rzodkiewkę, paprykę kroimy w kosteczkę wrzucamy do miski. Czosnek siekamy drobno, koperek także i wrzucamy do miski. Całość mieszamy łyżką odkładamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie możemy przygotować wiosenne kanpeczki :)
Składniki:
- ciemne pieczywo
- serek "Bieluch"
- cebulka z nacią
- ogórek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Pieczywo smarujemy serkiem "Bieluchem". Ogórek obieramy kroimy w plastry. Rzodkiewkę kroimy w półksiężyce. Nać cebulki siekamy a białą część kroimy w talarki. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Wyciągamy z lodówki kefirowy przysmak i zabieramy kanapeczki i delektujemy się zdrowym śniadankiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz