Przepis wstawiam na życzenie mojego chłopaka któremu najwyraźniej chlebki posmakowały ;))
Jest to bardzo pyszne pieczywo z chrupiącą skórką i miękkim miąższem. Ja dziś zaproponuje Wam wersję z ziołami prowansalskimi i czarnymi oliwkami. Inne dodtaki tez się sprawdzają np zielone oliwki, cebulka i co tam chcecie :) Są przepyszne same lub tez z dodatkiem sera zółtego i keczupem ;) Polecam jeść ciepłe prosto z piekarnika :) Lub poźniej w nim podgrzane z wyzej wspomnianym serem :) Najczęściej podawany w kształcie liścia, ja robiłam jeszcze warkoczyki i serduszka :)
Składniki
- 600 g mąki pszennej ( w tym trochę do podsypywania)
- 350 g wody
- 15 g drożdży świeżych
- odrobina cukru
- 2,5 łyżki oliwy
- kilka czarnych oliwek
- zioła prowansalskie
- 2-3 szczypty soli
1. Mieszamy w szklance drożdże z cukrem i odrobiną wody.
2. Do miski wsypujemy mąkę( zostawiając odrobinę do podsypywania), wodę, przygotwane w pk.1 drozdze, oliwe, sól, posiekane drobno oliwki i zioła prowansalskie. Mieszamy
3. Po wymieszaniu przekładamy zawartość miski na stolnice i zagniatamy.
4. Po odpowiednim zagnieceniu ciasta, odkładamy je na godzinę do miski aby urosło. Przykrywamy ściereczkę
5. Po 1 godz. ciasto powinno urosnąć x2.
6. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki.
7. Forumujemy listki, serduszka czy co tam chcemy :)
8. Smarujemy oliwą, posypujemy ziołami prowansalskimi , układamy plasterki oliwek.
9. Wsadzamy do nagrzanego do 220C piekarniaka na 10-15. Do zrumienienia. Przy słabszych piekarnikach czas moze się odrobine wydłuzyć.
Smacznego :))
Witam, nie mogę dodać przepisu do Akcji ponieważ nie został dodany banerek akcji zgodnie z wymogiem. Wklej baner a zaakceptuję twój przepis. Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie:) Na pewno spróbuję.
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje blogi, rodzinny, kulinarny i kosmetyczny:)
Dziękuje Ci ślicznie za ten przepis ;D ;*
OdpowiedzUsuń