Piękna wiosenna pogoda sprzyja zdrowemu, pysznemu jedzonku, dlatego dziś proponuje Wam pyszne i wartościowe pesto.
Rzodkiewka to najbardziej zmarnowane warzywo w naszych kuchniach. Moim zdaniem szkoda wyrzucać liście z rzodkiewki. Są one bardzo zdrowe, phi to najwartościowsza część tego warzywka ;) Oprócz dodania ich do sałatki można zrobić pyszne pesto.
Co takiego wartościowego siedzi w liściach rzodkiewki?
- bogate źródło witaminy C, fosforu, wapnia i żelaza,
- działanie odtruwające i oczyszczające,
- zawierają związki antynowotworowe,
- uprawniają przemianę materii,
- wspomagają leczenie żółtaczki.
Składniki które będą nam potrzebne:
- liście z jednego pęczka rzodkiewki (spora garść)
- ząbek czosnku
- spora garść pestek słonecznika, bądź orzeszków ziemnych (myślę że inne ulubione orzeszki też się sprawdzą)
- sok z 1/3 cytryny
- właściwą dla siebie ilość oliwy z oliwek ( w moim przypadku 2-3 łyżki )
Jak przygotować pesto:
Umyte i przebrane liście z rzodkiewki wrzucamy do miseczki. Liście nie mogą mieć plam i przebarwień, powinny być dokładnie oczyszczone z ziemi i piasku.
Łuskany słonecznik uprażyć na patelni. Uprażony przerzucić do misteczki.
Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i oliwę z oliwek.
Wszystko miksujemy i gotowe :)
Z czym podawać:
Ja najbardziej lubię jeść je ze świeżym, chrupiącym pieczywem posypane orzeszkami. Świetnie sprawdza się do makaronu i naleśników. Można także dokładać do zup, lub jako zielony dodatek do obiadu.
Jak przechowywać pesto:
- Można je przechowywać w lodowce przez okres ponad 1 tygodnia, pokryte 1 cm warstwą oliwy.
- Można je także zamrozić (ale nigdy to z dodatkiem sera) i tak przechowywać kilka miesięcy.
o do pesto jeszcze liści rzodkiewki nie wykorzystywałam, trzeba nadrobić :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł, bo bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia :)
OdpowiedzUsuńŚwietne :)
OdpowiedzUsuń