Całkiem niedawno stałam się miłośnikiem wypieków z jabłkami. Dobrze komponują się z tą porą roku. Idealne na jesień, szybkie i proste, takie jest dzisiejsze ciasto. Wspaniale pachnie wanilią.
Jest też smaczne, ale to chyba oczywiste :)
Potrzebne będą:
- 2,5 szklanki (250ml) mąki
- 3/4 szklanki (250ml) cukru pudru
- 2 cukry wanilinowe
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g masła
- 175g waniliowego serka homogenizowanego (porcja serka waniliowego Danio :)
- 6 dość dużych jabłek
- łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, masło i serek homogenizowany dać na stolnicę. Składniki posiekać nożem, tak jak na kruche ciasto.
- Ciasto zagnieść, wyrobić i podzielić na dwa kawałki.
- Blachę wyłożyć papierem i posmarować lekko masłem.
- Rozwałkować jedną część na wielkość blachy i ją tam umieścić.
- Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i pozbawić gniazd nasiennych. Ułożyć je obok siebie na cieście. Posypać cynamonem
- Rozwałkować drugą część ciasta przykryć jak kołderką jabłka. Nakłuć wierzchnie ciasto widelcem.
- Ciasto piec w 180C 50-60 minut.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem według uznania.
Bez jajek, ale ze smakiem.
OdpowiedzUsuń